10 voor 12

Uit de 100 concrete voorstellen van Jong Groen, hebben 10 prioriteiten die we naar voor schuiven:

  1. Jong Groen Kortrijk wil een radicaal andere vorm van ruimtelijke ordening. Renovatie moet de norm worden en niet elke vierkante meter grond moet volgebouwd worden. Een leefbare stadmoet het uitgangspunt zijn.
  1. Betaalbaar wonen als speerpunt om jonge gezinnen opnieuw aan te trekken, in het bijzonder naar de binnenstad die stilaan het grootste rustoord van Vlaanderen aan het worden is.
  1. Kinderen, jongeren en jonge gezinnen hebben nood aan voldoende ruimte om te kunnen spelen en te kunnen leven. Dat er enorm zwaar moet ingezet worden op extra groene ruimte maken de ‘puffers’ die onze kinderen moeten nemen pijnlijk duidelijk.
  1. Misschien nog meer dan het beleid rond ruimtelijke ordening moet het mobiliteitsbeleid radicaal anders. Jong groen wil prioriteit voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer. In de stad willen kinderen spelen en dat is belangrijker dan parking. Ook de infrastructuur moet aangepast worden in functie van de veiligheid.
  1. De stad moet de ‘kiemen tot verandering’ die reeds aanwezig zijn in onze stad versterken. Er gebeuren heel fijne zaken rond bvb. jeugdcultuur. Soms passen deze initiatieven moeilijk in de huidige  subsidiesystemen, die moeten aangepast worden in functie van deze initiatieven.
  1. Inspraak en betrokkenheid van kinderen en jongeren is voor Jong Groen heel belangrijk. De stad moet kinderen en jongeren ernstig nemen.
  1. De grote jeugddossiers zoals De warande en de fuifzaal moeten eindelijk een oplossing krijgen. Daarnaast moet een positieve visie op jongeren er voor zorgen dat er betere ideeën komen dan GAS voor jongeren, het lastig vallen van (hang)jongeren,… Een stad die gelooft in de kracht en niet uitgaat van de klacht van kinderen en jongeren zal betere resultaten kunnen neerleggen.
  1. De ondersteuning van jeugdwerkorganisaties blijft voor Jong Groen erg belangrijk. Alle jeugdbewegingen hebben recht op een volwaardig lokaal, jeugdwerkers moeten minstens 1 keer per jaar ‘winst’ kunnen maken in een OC, het subsidiesysteem moet eenvoudiger,… Tijd voor een modernisering van de ondersteuning dus.
  1. Voor Jong groen is extra aandacht voor de zwaksten in onze maatschappij erg belangrijk. Kinderen en jongeren in armoede hebben het extra lastig. Solidariteit is voor ons geen los begrip.
  1. Ook voor Jong Groen is veiligheid belangrijk. Maar dan niet zoals dat nu gaat: camera’s, VIP aanpak, Flexteams,… Het  is tijd voor een verstandig beleid als het over veiligheid gaat. Het versterken van de ‘sociale samenhang’ is minstens even belangrijk als kordaat optreden tegen criminele feiten. Maar rondhangen is voor ons geen crimineel feit.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s